Mölledag

Traditionsenligt hölls det Mölledag vid Bröddarps Mölla även i år 2013. De många entusiasterna från Hembyggdsföenngen hade som vanligt lagt ner mycket arbete på att göra dagen så bra som möjligt.

mod-1.jpg

När man närmade sig reste sig Möllan mäktigt mot skyn med satta segel var det en imponerande syn. Man må betänka att detta är ju den största stubbamöllan som byggts. Byggåret är 1841.

mod-3-.jpg

På vägen in mot Möllan möttes vi av dragspelsmusik vilket höjde trivsel som sedan visade sig genomsyra hela arrangemanget.

mod-4.jpg

En titt in i innandömmet gjorde klart att det inte var så lätt att vara möllare och att det behövdes stora krafter att driva denna.

mod-7.jpg

Flera hantverkare och andra med intresse för gamla hantverk var på plats och på bilden ovan visas verktyg från ett möbelsnickeri i Hököpinge från tidigt 1900-tal. Möbelsnickaren dog 1905 och hade då gjort den fina kyrkan 1901.

mod-5.jpg

Här bjöds de på Änglamat efter ett gamalt recept. Receptet finns efter bilderna.

 

mod-6.jpg

Här visas vad flinka fingrar kan åstadkomma.

 

mod-2.jpg

En liten fika sitter bra men gott kaffe och utsökt kaffebröd,

mod-8.jpg

Och ville man prova på att ta en tur med häs och vagn gick även det att ordna

Här komer receptet på Änglamat enligt uställaren:

Änglamat är en sorts efterrätt som var vanlig förr, speciellt vid festligare tillfällen som söndagsmddagar. Dess popularitet avtog under 1900-talet när frysboxar och glass blev vanligare.

Ingredenser för 4:

8 - 10 sockerskorpor eller mandelkakor

1,5 dl lingonsylt

2 dl vispgrädde.

Tillagning:

Stöt skorporna eller kakorna ganska grovt. Vispa grädden och blanda samman sylt, kakor och grädde. Lägg upp i en stor skål eller servera i coupe. Enkelt men väldigt gott tycker små och stora.