Kolugnarna Vid Genarp

 

Strax utanför Genarp men på den  tiden på Häckebergas mark, på platsen där nu idrottsplatsens parkering är belägen fanns under andra världskriget en kolningsanläggning för träkol. Denna användes att tillverka s.k. gengas i ett aggregat som var fäst på bilarna och då ersatte bensin som drivmedel. Här jobbade far under några år när vi flyttat från Malmö till Häckeberga. Anläggningen lades ner 1947 när vi åter fick bensin som var mycket bättre att köra med

Bolgaget som drev kolugnarna hete Skanditank och blev sedan ESSO. På bilden syns bilen lastad och framför står min far två från vänster och bredvid honom chefen Artur Persson.

/kol-1.jpg . 

Här ser vi hur ett lasst på skottkärra förs ut från ugnen. Tänk villket skitjobb då träkol är extremt smutsigt och man samlade ihop med grepar som var anpassade för detta

/kol-3-.jpg

Här är hela laget sammlat framför vedstapplarna som skullen in och bli kol. Farsan har även här hammnat i mitten bredvid chefen.

/kol-4-.jpg

Här är familjen Persson samlad tillsamans med två av arbetslaget framför vedstaplarna.

/kol-2-.jpg

Ugnen stängd och prossesen igång. Det fodrades ständig tillsyn då lufttillförsel skulle regleras. Men också lite tid för avkoppling.

/kol-5-.jpg

Ingvar Persson var son till chefen och i min ålder

/kol-6-.jpg

Bliderna är tagna i första delen av 1940-talet. Okänt av vem men jag har ärvt dessa efter min far så trligen fick de som var med ta del av dessa. Kamerorna vid denna  sajten Genarp kulturportaltid var s,k. lådkameror med mycket primitiva objektiv (linser) och endast svart/vit film som tur var för betänk vilka bilder det blev och de finns kvar. Dessa bilder bllev troligen koierade och de som var med fick då vars sin kopia då dom även finns på Genarps kulturportal där ingvar Persson skrivit om dessa.