Järnvägsmuseet Ängelholm

Den 12 juli 2016 var det dags att besöka Ängelholm med deras itressanta Järnvgsmuseum som är en rest av deras Järnvägsskola. Här bedrevs under många år utbildning av de olika befattningar som fanns innom järnvägen. Det nuvarande museet är modernt uppbyggt och med otroligt många av de redskap och maskiner som använts för spårbunden trafik i många hundra år. 

Der första som möte en var denna< vagn som använts i en gruva för ca 500 år sedan. Rälsen bestod av trästockar som kluvits och sedan försetts med en djup skåra och hjulen var också av trä och försedda med en fläns.

 

/ah-001.jpg

 

Det fanns också några andra gruvvagnar som denna av samma konstsruktio och gick vertikalt till en höjd från gruvgången till marken upp till ca 500 meters nivåskilnad.

 

/ah-002.jpg

 

 Det fanns naturligtvis även ett ånglok och detta finns på de två följand bilderna.

/ah-003.jpg

 

/ah-004.jpg

 

Det syns kanske inte så bra men detta är en  tippvagn som användes innom gruvor och industrin, just denna drevs för hand.

/ah-005.jpg

 Flott,va, en helt vanlig bil som anpassats för att köra på räls och var för finare järnvägsfolk ute på inspektion.

/ah-006.jpg

 Denna bil hade också anpassats för spåkörning samtidigt som den gick att köra på vägar. Den har en liten verkstad innuti och en liftkorg på taket för ledningasarbete.

/ah-007.jpg

 Denna s.k. piktralla framfördes med hjälp av en pik som banvakten förde fram och åter. Banvakter fanns på var sjätte kilometrer och inspeterade sin sträcka flera gånger om dagen till fots. Ville han ha det bekvämare med en tralla fick han själv köpa sig en.

/ah-008.jpg

 

/ah-009.jpg

 En lite modernare där man satt och cyklade vilket gick både bekvämare och snabbare,

/ah-010.jpg

Bagagekärra som fanns vid stationerna.

/ah-011.jpg

Cyckel som stationsfolket använde sig av.

 

/ah-012.jpg

Ställverk för spårväxlar

 

/ah-014.jpg

Ängelholm är ju mer än museet. här går Rönne å genom stor del av staden och många vackra broar och kanalbåten Laxen 2 som går bra att ta en tur med ut i skånes amazonas.Kan verkligen rekomenderas.

 

/ah-015.jpg

Och lite utsmyckning som denna vid kyrkan intill torget..

Tyvär orkade mina ben inte med mer så vi får sluta här efter en givande tur til Änglholm.